Wednesday, December 12, 2012

Tehnologie si activism: Google Earth


Google a inclus recent în programul Google Earth, cea mai completă hartă fizică a globului, opțiunea de a naviga înapoi în timp și de a răsfoi imaginile anterioare ale unui loc ce se conțin în arhiva programului.
E o inovație extraordinară din mai multe puncte de vedere. Întâi din unul personal: am răscolit locul în care trăiesc acum și am descoperit că pe locul blocului acu vreo 7 ani se găsea un grup de gropi și garajuri. Pentru George Mason University, la care învăț, am găsit imagini ce datează hăt din 1988, când instituția era mult mai mică.
Pentru lumea activistă și cercetătoare, interesată de spațiile publice, patrimoniul cultural arhitectural și politici urbane, noua opțiune a programului Google Earth oferă un set incontestabil de beneficii și instrumente utile.
-  De documentare. Putem obține fotografii istorice de înaltă calitate ce documentează transformările majore ale spațiilor publice: demolări, privatizări, îngrădiri.
Imaginile de mai jos fac partea din această categorie de documentare. Ele reprezintă fotografii făcute în 2009 și 2012 ale zonei Vechii Poște, situate în regiunea străzii Vlaicu Pârcălab, 71,  demolată anul trecut.


- De ilustrație. În cazul unor discuții, lecții sau cu ocazia unor mișcări de protest legate de abuzuri ale spațiilor publice putem utiliza acest bogat material în calitate de ilustrație. 
 
- De analiză. Seriile de fotografii ale unor locuri în diferite epoci ar putea scoate la iveală modele de intervenție ale autorităților, logici de putere economică și politică, repetiții de scenarii.

No comments:

Post a Comment